Udział PTMyk w „Kulinarnej Akcji Bezpośredniej’

24 listopada 2012 r, w sobotę, Polskie Towarzystwo Mykologiczne miało możliwość zaprezentowania się w ramach „Kulinarnej Akcji Bezpośredniej” organizowanej przez Warszawskie Convivium Slow Food  w Qchni Artystycznej na Zamku Ujazdowskim w Warszawie. W ramach spotkania przewidziane były: wykład o grzybach jadalnych i trujących, kiermasz produktów oferowanych przez przedsiębiorstwo „Las-Bór” oraz pokaz filmu „Tam, gdzie rosną grzyby” Jasona Cortlunda i Julii Halperin, którego konsultacji również dokonał członek PTMyk Mateusz Wilk. Spotkanie prowadził Piotr Adamczewski, dziennikarz z tygodnika „Polityka” a jednocześnie znawca kulinariów. Głos zabierali: Marta Wrzosek – reprezentująca PTMyk, restaurator Marcin Kręglicki opowiadający o swoim doświadczeniu z wykorzystaniem głowni kukurydzy w kuchni meksykańskiej oraz prezes firmy „Las-Bór” Waldemar Tomaszewski, który wtajemniczał słuchaczy w kwestie przygotowania grzybów do sprzedaży i uczył jak rozpoznać na rynku grzyby przygotowane zgodnie z normami jakości od grzybów, których jakość pozostaje wątpliwa. Uczestnicy mieli też możliwość skosztować grzyby, które nie są znane z półek sklepowych. Zostały one  zebrane i ofiarowane przez przedstawicieli PTMyk oraz właścicieli klubu-restauracji KURA DOMOWA, a przygotowane przez wybitnego mistrza kuchni Dawida Nestoruka. Gąsówka naga, płachetka kołpakowata i purchawki zyskały uznanie uczestników.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.