UWAGA! Muchomor zielonawy, zwany też sromotnikowym, jest najsilniej trującym grzybem w Polsce, a do tego pospolitym i spotykanym nie tylko w różnych typach lasu, ale także w parkach i zadrzewieniach śródpolnych. Warto nauczyć się dobrze go rozpoznawać, ponieważ zjedzenie zaledwie jednego, niewyróżniającego się smakiem owocnika oznacza ryzyko śmierci. Objawy zatrucia pojawiają się dość późno, gdy trucizna wchłonięta jest już z przewodu pokarmowego do krwi. To dlatego wiele zatruć tym grzybem kończy się uszkodzeniami wątroby albo śmiercią.
Muchomor zielonawy (Amanita phalloides), jak wiele muchomorów, ma na trzonie wyraźny pierścień i pochwę, wolne, białe blaszki oraz biały wysyp zarodników. Kolor kapelusza może być zmienny: od prawie białego do oliwkowozielonego. Na trzonie też często występuje delikatny, nieco ciemniejszy od tła, zygzakowaty wzór. Muchomor ten najczęściej jest mylony z pieczarkami, zielonymi gołąbkami, a także z czubajką kanią.